15 όροι στις τραπεζικές συναλλαγές που έχουν κριθεί παράνομοι.

Πλήθος δικαστικών αποφάσεων έχει κρίνει πολλές από τις πρακτικές των τραπεζών ως παράνομες, καταχρηστικές και αντιβαίνουσες στο νόμο περί προστασίας καταναλωτή. Προκειμένου να εξασφαλίζεται ισομέρεια στις συναλλαγές και να προστατεύεται ο ασθενέστερος καταναλωτής-δανειολήπτης, θα πρέπει ο τελευταίος να λαμβάνει πλήρη και ορισμένη πληροφόρηση από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Παρακάτω παρατίθενται 15 όροι στις τραπεζικές συναλλαγές που έχουν κριθεί παράνομοι:
Η προμήθεια κατά την ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα.
Η χρέωση με έξοδα φακέλου για την έκδοση στεγαστικού δανείου.
Η επιβολή ποινής πρόωρης εξόφλησης (penalty) στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Η αύξηση στην ετήσια συνδρομή των πιστωτικών καρτών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κατόχου.
Η καταγγελία της σύμβασης του δανειολήπτη και η απαίτηση ολόκληρου το ποσού της οφειλής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής κάποιων δόσεων.
Η μονομερής μεταβολή στους όρους των λογαριασμών καταθέσεων.
Η επιβολή εξόδων αδράνειας κάποιου ποσού σε λογαριασμούς που δεν κινούνται για πάνω από 18 μήνες.
Ο περιορισμός της ευθύνης της τράπεζας σε περίπτωση που γίνει παράνομη χρήση απολεσθέντος ή κλαπέντος βιβλιαρίου κατάθεσης.
Η είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης για τη χορήγηση του δανείου.
Ο υπολογισμός των τόκων του δανείου με βάση το έτος των 360 ημερών αντί για 365 με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβάρυνση του δανειολήπτη.
Η επιβολή χρονικού περιθωρίου (π.χ. 30 ημερών) στον πελάτη για να αμφισβητήσει τις χρεώσεις του, αλλιώς θεωρείται ότι τις κάνει δεκτές.
Η καταβολή προμήθειας ή λειτουργικών εξόδων από τον καταναλωτή στο πιστωτικό ίδρυμα, σε περίπτωση ανάληψης μετρητών από κατάστημα ή ΑΤΜ του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος.
Ο όρος που υποχρεώνει τον καταθέτη να ειδοποιήσει αμέσως την τράπεζα, σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου καταθέσεων, και ορίζει ότι η τράπεζα δεν ευθύνεται σε περίπτωση που πραγματοποιήσει πληρωμή σε άλλο πρόσωπο, πριν λάβει την προαναφερόμενη ειδοποίηση.
Ο όρος που περιορίζει την ευθύνη των τραπεζών μόνο για δόλο ή για βαριά αμέλεια υπαλλήλου της, σε περίπτωση μη γνήσιας υπογραφής σε δελτία ή εντολές πληρωμής, αποκλείοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευθύνη της για ελαφρά αμέλεια.
pigi:  e-nomika
Γράφει ο Μιχαήλ Ζηδιανάκης, Δικηγόρος Δ.Σ.θ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμαρτυρία των Ηλείων για την καρμανιόλα Πατρών - Πύργου .